De Passie van Profondamente

Ensemble Profondamente brengt een alternatief passieprogramma.

Passie zonder Bach!

De tijd voor Pasen wordt in Nederland gedomineerd door de passies van J.S. Bach. Er bestaat echter een prachtig alternatief. Intieme, verfijnde, poëtische muziek, eveneens bestemd voor de Stille Week: de drie Leçons de ténèbres van François Couperin.

Franse Passie!

De Leçons zijn een toonzetting van de aangrijpende Klaagliederen van Jeremia, waarin de profeet rouwt over de ondergang van Jeruzalem. De tekst kan gezien worden als een allegorie van het lijden van Jezus. Couperin bereikt met sobere middelen – 1 of 2 sopranen en basso continuo – een grote zeggingskracht. Kalligrafische melodische lijnen worden afgewisseld met subtiel gekleurde recitatieven om, aan het eind van elke Leçon te eindigen met het smekende refrein 'Jeruzalem, wendt u tot de Heer uw God'.

De Duisternis beleven

De drie Leçons de ténèbres  worden afgewisseld met een andere, typisch franse muziekvorm: de Tombeau, een hommage aan een overleden dierbare. Waar de Klaagliederen een zekere abstracte distantie hebben, is het verdriet in de Tombeaux persoonlijke en nabij.
De muziek zal in een eenvoudige vormgeving en enscenering worden uitgevoerd, die de contemplatieve sfeer van de muziek ondersteunt. Net als in de tijd van Couperin, wordt de duisternis (ténèbres) 'zichtbaar' gemaakt door aan het eind van elke lezing (leçon) een kaars te doven, zodat bij het wegsterven van de laatste klanken ook het licht verdwijnt.

Muziek

Tombeau pour M. de St Colombe – Marin Marais
1ere Leçon de ténèbres  – François Couperin
Tombeau sur la mort de M. Blancrocher – Johann Jacob Froberger
2ème Leçon de ténèbres  – François Couperin
Tombeau de Mesdemoiselles de Visée – Robert de Visée
3ème Leçon de ténèbres  – François Couperin 

Renée Kartodirdjo – sopraan

Esther Kronenburg – sopraan

David van Ooijen – luit

Eelco Kooiker – clavecimbel en orgel

Martijn Verbrugh – viola da gamba

Oda Buijs – enscenering

zo. 1 maart 2015 16:00u.
Het Kloosterhuis, Sambeek

zo. 29 maart 2015 14:00u.
St. Willibrordkerk, Utrecht

vr. 3 april 2015 19:30u.
Agnus Dei kerk, Waalre
Koningin Julianalaan 12, 5582 JV Waalre